• 視覺設計
  • 空間設計
  • 實況拍攝


工家美術館|Kong-Ke Museum

「工家美術館」打破工地圍籬,室內軟裝以鷹架、浪板、棧板等臨時性材料,建構工地師傅與一般大眾共同分享的生活平面。透過實際觀看、使用生活場域中少見的工地材料,拉近施工現場與一般大眾的距離;並發揮工地師傅物盡其用的工地哲學,展現將五金材料組合誤用的巧思,邀請觀者一起品味工地中的機智與幽默。

工地裡代表警示作用的亮橘色,在空間中轉換為水泥與金屬框架下的活潑亮點,期望藉由空間與材料的反轉,反轉工地師傅與一般大眾對既定場域的印象。讓「工家美術館」模糊工務所及美術館的界線,同時成為歡迎所有人的工務所,以及屬於所有人的美術館。

The “Kong-Ke Museum" breaks the norm of construction sites. The interior is composed of temporary materials such as scaffolds, corrugated sheets, and pallets to construct a living platform for both the site workers (usually addressed as ‘masters’) and the public. Through actual observation and operation of the site materials- materials we are unaccustomed to, the distance between construction sites and the general public is thereby brought closer. Furthermore, the philosophy of the site masters making the best use of resources on-site shows the ingenuity of misusing hardware materials. Viewers are invited to ruminate the wit and humor among the happenings on a job site.

The bright orange color that plays the warning role on the construction site is altered into the lively highlights within the cement and metal frame. The reversal of space and materials defies the impression of the site master and the general public on the given field. The "Kong-Ke Museum" blurs the boundaries between scenes, functioning as a site office whilst an art museum to all walks of life.


_

服務單位:勤美璞真文化藝術基金會
統籌企劃:無氏製作 PiliWu-Design
專案設計師:陳祉云
視覺設計:陳祉云
專案協助:李宛儒、張智傑
特別感謝:陞隆鷹架、宥富開發、VENUS沙發訂製工廠、九水印刷
攝影:游宏祥攝影工作室|李家發
Photo Credit:CMP PJ Foundation

PiliWu Project © All rights
reserved.
Using Format